Совети

Африкански диви кучиња факти: диета, однесување, живеалиште

Африкански диви кучиња факти: диета, однесување, живеалиште

Африканското диво куче, или обоеното куче, е жесток предатор што се наоѓа на отворените рамнини за густи шуми од субсахарска Африка. Латинското име, Lycaon painus, значи „насликан волк“ и се однесува на искривениот капут на животното. Африканските диви кучиња можат да бидат претежно цврста боја или обоени со закрпи од црна, кафеава, црвена, жолта и бела боја. Секое куче има своја уникатна шема, иако повеќето имаат опашка со бела боја, која им помага на членовите на пакетот да се најдат едни со други за време на лов. Тие се животни со долги нозе со големи, заоблени уши.

Брзи факти: Африканско диво куче

  • Име: Африканско диво куче
  • Научно име: Lycaon painus
  • Заеднички имиња: Африканско диво куче, африканско ловечко куче, африканско обоено куче, куче лов на Кејп, обоен волк, насликано ловечко куче
  • Основна група за животни: Цицач
  • Големина: Тело од 28-44 инчи; Опашка од 11-16 инчи
  • Тежина: 40-79 фунти
  • Животниот век: До 11 години
  • Живеалиште: Суб-сахарска Африка
  • Популација: 1400
  • Диета: Месојад
  • Статус на зачувување: Загрозени

Опис

Африканско диво куче има темна муцка и вертикална линија што му го крева челото. Слики на Том Бродхурст / Гети

Некои карактеристики на африканското диво куче го издвојуваат од другите кучешки. Иако е висок, тоа е најмасовниот африкански кучешки. Просечното куче тежи 44 до 55 килограми во Источна Африка и 54 до 72 килограми во јужна Африка. Тој стои од 24 до 30 инчи од рамото, со должина на телото од 28 до 44 инчи и опашка од 11 до 16 инчи. Енките се малку помали од машките. На видот му недостасуваат роша, и обично има споени влошки од средни прсти. Неговите заоблени, долни заби во форма на сечилото се невообичаени, што се гледаат само во јужноамериканско грмушки куче и азиски дух.

Африканските диви кучиња имаат различно крзно од другите канида. Палтото се состои целосно од тврди влакна што животното ги губи како што старее. Нема под пета. Додека обележувањето на телото е уникатно за секое куче, повеќето имаат црна муцка со црна линија што го издигнува челото. Иако дивите кучиња комуницираат гласно, им недостасуваат изрази на лицето и говорот на телото, што се гледа во другите каиони.

Habивеалиште и дистрибуција

Додека африканското диво куче некогаш шеташе по планините и пустините во поголемиот дел од субсахарска Африка, неговиот модерен опсег е ограничен на Јужна Африка и јужна источна Африка. Групите имаат тенденција да бидат изолирани едни од други.

Диета

Африканските диви кучиња ловат како пакет. Кетрина Унгер / Гети Слики

Африканското диво куче е хиперкарниво, што значи дека нејзината диета се состои од над 70 проценти месо. Пакетите претпочитаат да ловат антилопа, но исто така ќе земат и дивјак, брадавици, глодари и птици. Стратегијата за лов зависи од пленот. Пакетот лови антилопа со кивање на стадото и потоа истрчува индивидуа, постојано гризејќи го на нозете и стомакот додека не ослабне. Дивото куче може да даде потера од 10 до 60 минути, трчајќи со брзина до 66 километри на час. L. pictus има многу висока стапка на успех во лов, при што 60 до 90 проценти од бркањата резултирале во убиство.

Единствениот значаен предатор на африканското диво куче е лавот. Забележаните хиени најчесто крадат L. pictus убива, но имаат тенденција да не ги ловат кучињата.

Однесување

Дивите кучиња „киваат“ да гласаат за одлуките за пакувања. Кивата е остар издишување преку ноздрите што сигнализира согласност или договор. Кога ќе се соберат пакетите и ќе доживеат кинење на доминантниот пар, веројатно е заминувањето за лов. Ако помалку доминантно куче кива, може да се случи лов ако доволно членови на групата исто така киваат.

Репродукција и потомство

Енките ги чуваат своите кутриња од предатори и други членови на пакетите, наместо да ловат. Маној Шах / Гети Слики

Африканските диви кучиња формираат силни социјални обврзници и се наоѓаат во постојани пакувања возрасни и копнежи. Просечен пакет има помеѓу 4 и 9 возрасни, но се случуваат многу поголеми пакувања. Доминантната жена е обично најстарата, додека доминантната машка може да биде или најстара или најсилна. Обично, само доминантна раса раси. Обично, се раѓаат само едно легло годишно.

Во Јужна Африка, кучињата се размножуваат во април до јули, но не постои фиксна сезона за размножување во источноафриканските пакувања. Парењето е кратко (помалку од една минута). Гестацијата е од 69 до 73 дена. Африканското диво куче има помеѓу 6 и 26 кутриња, што е најголемото легло на канидат. Мајката останува со кутрињата и ги вози другите членови на пакетот додека кутрињата не можат да јадат цврста храна (на возраст од 3 до 4 недели). Кученцата треба да јадат прво откако ќе започнат со лов, но го губат приоритетот откако ќе имаат една година. Штом ќе станат сексуално зрели, женките го оставаат пакетот. Просечниот животен век на диво куче е 11 години.

Статус на зачувување

Едно време, африканските диви кучиња шетаа низ целата субсахарска Африка освен најсушните делови на пустината и низинските шуми. Сега, повеќето преостанати кучиња живеат во јужна Источна Африка и Јужна Африка. Остануваат само 1400 возрасни, поделени во 39 подпопулации. Видот е категоризиран како загрозен затоа што пакетите се широко одделени едни од други и бројките продолжуваат да опаѓаат од болести, уништување на живеалиштата и судир со луѓето. Африканските диви кучиња не можат да бидат припитомени, иако постојат примери во кои се чуваат како домашни миленици.

Извори

  • Отема, Ј. Ду П. и В. Вокер. Поголеми месојади на африканските Савани, Спрингер, стр. 130-157, 1999, ISBN 3-540-65660-X
  • Chimimba, C. T… цицачите од јужноафриканскиот под-регион. Универзитетскиот печат на Кембриџ. стр 474-48, 20050. ISBN 0-521-84418-5
  • Мекнут; et al. "Lycaon painus". Црвена листа на IUCN на загрозени видови. Верзија 2008. Меѓународна унија за зачувување на природата, 2008 година.
  • Вокер, Рена Х .; Кинг, Ендру Ј .; Мекнут, Ј. Велдон; Jordanордан, Нил Р. Пр. R. Соц. Б. 284 (1862): 20170347, 2017. doi: 10.1098 / rspb.2017.0347